Ινδική Ιατρική

Η Ινδική ιατρική  έχει τις ρίζες της, στον Βεδικό πολιτισμό της αρχαίας Ινδίας, οι οποίες φθάνουν σε βάθος τουλάχιστον 8.000 ετών.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η επιστήμη του όλου της ανθρώπινης ζωής. Θεωρεί τον άνθρωπο ως τη μονάδα του σώματος, της ψυχής, του πνεύματος, της συμπεριφοράς και του περιβάλλοντος.

Εξηγεί ποιά είναι η διαδρομή για τη δημιουργία της ασθένειας, αλλά δίνει έμφαση, κυρίως στην Πρόληψη των ασθενειών. Κυρίως πως τα άτομα θα μπορέσουν να διατηρούν την υγεία τους, χωρίς να αρρωσταίνουν, με πλήρη σεβασμό και αποδοχή της αληθινής τους φύσης και ζώντας σε πλήρη αρμονία με το εξωτερικό τους περιβάλλον.

Παρόλα αυτά,  αν εμφανισθεί η ασθένεια, περιγράφει τους τρόπους για το πως θα επέλθει η θεραπεία και η αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου.

Γνωρίζοντας και κατανοώντας καλύτερα αυτή τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελός μας. Η ινδική ιατρική διακηρύσσει ότι εδώ, βρίσκεται το κλειδί για τη θεραπεία. Η εναρμόνιση και η σύνδεση του ανθρώπου με το φαινόμενο της ζωής στο σύνολό της.
Χωρίζει τους ανθρώπους σε τρεις τύπους, VATA (αέρινος), PITTA (πύρινος), KAPHA (υδάτινος) και με βάση αυτούς προτείνει το σχήμα κάθε θεραπείας.

Για την εξάσκηση αυτής της εναλλακτικής – συμπληρωματικής ιατρικής χρησιμοποιούνται διάφορα είδη μαλάξεων, στο κρανίο, στο πρόσωπο, στον αυχένα και στο σώμα καθώς και τεχνικές χαλάρωσης και ευεξίας όπως η shirodara, τεχνικές εξισορρόπησης των tsakras, αισθητικές θεραπείες προσώπου-σώματος κλπ. Χρησιμοποιεί ειδικά λάδια και ειδικά προϊόντα για το μασάζ και για τις θεραπείες, καθώς και αφεψήματα για περισσότερη χαλάρωση και αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού. (πλήρη θεωρητική γνώση του Αγιουρβεδικού συστήματος διδάσκεται στο διετές πρόγραμμα του NHS με τον Ιατρό Ανδρέα Τσουρουκτσόγλου).

Στόχος βασικός είναι η αποκατάσταση της σχέσης ισορροπίας του κάθε ανθρώπου, με τον εσώτερό του εαυτό, τον ρυθμιστικό και θεραπευτικό τόπο μέσα του. Τότε απελευθερώνονται οι δυνάμεις εκείνες, που μας βοηθούν να θεραπευτούμε μόνοι μας, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων αυτοθεραπείας του σώματός μας.

Δίνει συμβουλές για τη διατροφή, τα βότανα, την άσκηση, το διαλογισμό, τη γιόγκα, αλλά και τις συμπεριφορές που είναι ωφέλιμες ή βλαβερές για τη ζωή και τη συνείδηση.  Επίσης διαθέτει ένα τεράστιο πλούτο κλινικών διαδικασιών όπως βελονισμό, χρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, κρυσταλλοθεραπεία και ατμοθεραπεία.

Η Ινδική ιατρική ονομάζεται «μητέρα όλων των θεραπευτικών  τεχνών», γιατί δεν απορρίπτει οτιδήποτε είναι ωφέλιμο για τη ζωή και την υγεία.

Αντιθέτως προσπαθεί να ενοποιήσει και να συμπεριλάβει όλες τις θεραπευτικές μεθόδους που είναι γνωστές, με μοναδικό σκοπό την βαθύτερη κατανόηση της λειτουργίας της ίδιας της ζωής.

Ινδική Ιατρική

22 Φεβρουαρίου, 2025 @ 10:30 πμ - 4:30 μμ