Η Αρωματοθεραπεία είναι ιδιαίτερος κλάδος της Φυτοθεραπείας, που στηρίζεται στη χρήση αιθερίων ελαίων με σκοπό την επίτευξη ευεξίας και υγείας. Είναι η αρχαιότερη και η πλέον φυσική και ολιστική θεραπευτική μέθοδος, με ρίζες που φτάνουν πίσω στις αρχαίες χώρες της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Είναι σημαντικός κλάδος των συμπληρωματικών θεραπειών και ένα από τα υποχρεωτικά μαθήματα, για την ειδικότητα της Φυσικοπαθητική.

Η Αρωματοθεραπεία, όπως δηλώνεται και από την ονομασία της, περιλαμβάνει τη χρήση αιθερίων ελαίων για τη βελτίωση της υγείας και της ισορροπίας του ανθρώπου ως οργανικού συνόλου, σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Είναι μια μορφή συμπληρωματικής αγωγής που χρησιμοποιεί σαν μέσο τα αρώματα. (Με τον όρο «αρώματα» στην Αρωματοθεραπεία νοούνται μίγματα αγνών αιθερίων ελαίων.)

Τα αιθέρια έλαια, είναι πτητικές ουσίες, που παράγονται σε συγκεκριμένους αδένες των φυτών. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι είναι τα προϊόντα του μεταβολισμού των φυτών, που στοχεύουν στην προστασία του φυτού από διάφορες ασθένειες,στην έλξη των εντόμων επικονίασης ή και στην απώθηση των αρπακτικών ζώων. Έχουν θεωρηθεί η «πεμπτουσία», ο «αιθέρας», ή αλλιώς η «ζωτική δύναμη» των φυτών. Έρευνες έχουν δείξει ότι αλληλεπιδρούν με το ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιούνται σαν αγωγή υγείας πολλών περιπτώσεων, αλλά και στις αισθητικές περιποιήσεις προσώπου και σώματος. Συνδυάζονται θαυμάσια με άλλες συμπληρωματικές αγωγές (Ρεφλεξολογία, Shiatsu, Λεμφική Μάλαξη – Λεμφοντρενάζ, Βοτανοθεραπεία, Κρυσταλλοθεραπεία, Creative Healing, Αγιουρβέδα κ.ά.), βελτιώνοντας σημαντικά τα αποτελέσματά τους.

Ο Αρωματοθεραπευτής είναι ένας επαγγελματίας, που έχει εκπαιδευθεί σε υψηλό επίπεδο στη χρήση των αιθέριων ελαίων, καθώς και στην εφαρμογή της μάλαξης Αρωματοθεραπείας. Τα κριτήρια γι’ αυτό το πρόγραμμα σπουδών έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τον Κώδικα Ηθικής και Πρακτικής που έχει ορίσει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών.