Έχει διαπιστωθεί ότι οι υπέρβαροι άνδρες είναι λιγότερο γόνιμοι από τους φυσιολογικού βάρους άνδρες για τους εξής λόγους:

Ο λιπώδης ιστός υποκρύπτει οιστρογόνα που εξουδετερώνουν τις αρρενοποιητικές επιδράσεις της τεστοστερόνης.  Οι άνδρες που ήταν παχύσαρκοι λίγο πριν την εφηβεία τείνουν να έχουν μικρότερα όρχεις, πέος και σπέρμα και μειωμένη libido σχετικά με τους άνδρες φυσιολογικού βάρους

Το αυξανόμενο σημαντικό λίπος που περιβάλλει ή αγκαλιάζει τα γεννητικά όργανα αυξάνει τη θερμοκρασία του όσχεου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η γονιμότητα.

Το αυξημένο σωματικό βάρος οδηγεί σε γενική μείωση της καλής φυσικής κατάστασης και σε εύκολη σωματική κόπωση, κάνοντας τη σεξουαλική πράξη λιγότερο απολαυστική και περισσότερο σαν αγγαρεία.

Η ανδρική παχυσαρκία σημαίνει ανθυγιεινή διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη, περίσσεια θερμίδων και πιθανό φτωχή σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες.  Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να ειναι μεγαλύτερη από το φυσιολογικό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:  Για να μειωθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν αρνητικά στην υπογονιμότητα είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν οι ακόλουθες συμβουλές.

  • Περικοπή των σνακ (γλυκισμάτων, μπισκότων, τσιπς) και του αλκοόλ
  • Αντικατάσταση όλων των παραπάνω με φρούτα και ροφήματα χαμηλής θερμιδικής αξίας
  • Κατανάλωση μικρότερων μερίδων από όλα
  • Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για να φύγει γρηγορότερα το λίπος

 

 

Γράφει η Δρ. Γεωργία Κατσογριδάκη

Βαριατρική Διαιτολόγος – Φυσικοπαθητικός