Φόρτωση Εκδηλώσεις

Έναρξη: 12 Οκτωβρίου 2024
Ημέρες: σαββατοκύριακα
Ημερομηνίες: 12-13/10, 9-10/11, 7-8/12/2024, 18-19/1, 8-9/2, 22-23/3, 12-13/4, 10-11/5/2025
Ώρα: 10.30π.μ. – 4.30μ.μ.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, Ιατρούς, Φαρμακοποιούς, Φυσιοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Φυσικοπαθητικούς, Ομοιοπαθητικούς, Βοτανοθεραπευτές κλπ. που να έχουν βασικές γνώσεις Ομοιοπαθητικής

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Εγγραφή:
150€
Δίδακτρα: 2.000€

Έκπτωση σε όσους σπουδαστές κάνουν την εγγραφή τους έως 30/6/2024

Ελάχιστη συμμετοχή 8 άτομα. Μέγιστη 12.

Παρέχονται αναλυτικές σημειώσεις και πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Οι απόφοιτοι της σχολής μας μπορούν να εγγραφούν (εάν το επιθυμούν) στο Επαγγελματικό Σωματείο Συμπληρωματικής Ιατρικής Ε.Σ.Σ.Ι.Α.Σ.

Holistic Medicine – Ολιστική Ιατρική – Α’ έτος

Μια Ολιστική Προσέγγιση στην Υγεία

Εάν η υγεία είναι το ζητούμενο, τότε μια ολιστική προσέγγιση είναι η καλύτερη απάντηση. Μέρα με τη μέρα, η ολιστική ιατρική κερδίζει τον σεβασμό και δίνει λύσεις που γίνονται πλέον αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα καθώς και από χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Είναι εύκολο να είσαι υγιής και ευτυχισμένος; Όλοι όσοι αναζητούν ένα μονοπάτι που να οδηγεί σε καλύτερη υγεία και ευτυχία θέλουν μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Αυτό το μάθημα μας συστήνει μερικά ιστορικά πρόσωπα, όπως θεραπευτές, φιλόσοφοι ή πνευματικοί ηγέτες, που άνοιξαν ένα παράθυρο και φώτισαν τη διαδρομή για τις επόμενες γενιές. Ο Ιπποκράτης, ο Βούδας, ο Ιησούς Χριστός και ο Μαχάτμα Γκάντι, μεταξύ άλλων, δίδαξαν ότι η θεραπεία και η ευτυχία βρίσκονται μέσα μας και ότι όλοι έχουμε την ικανότητα να είμαστε υγιείς και ευτυχισμένοι. Σε αυτή την ενότητα θα συζητηθεί η ολιστική προσέγγιση της υγείας η οποία, αν και φαίνεται νέα και σύγχρονη, συνδέεται με όλους τους αρχαίους πολιτισμούς και φτάνει μέχρι τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας. Κάθε αρχαίος πολιτισμός είχε μια ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας και η σύνδεση νου-σώματος είναι πάντα παρούσα και ουσιαστική για την ερμηνεία τόσο της αξιολόγησης όσο και της θεραπείας

Παράγοντες Κινδύνου που Επηρεάζουν την Υγεία

Πριν από λίγο καιρό, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν ότι το περιβάλλον και η πρόσληψη τροφής μας εκθέτουν σε πολλούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων ουσιών που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί.

Παρόλο που σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών, το πρόβλημα στην πραγματικότητα

χειροτερεύει. Για παράδειγμα, τα παχύσαρκα άτομα συνειδητοποιούν τώρα ότι η κατάστασή τους τους εκθέτει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για τα οποία ευθύνονται οι  ίδιοι. Αλλά ακόμα και όταν τα άτομα προσπαθούν σκληρά, συχνά μια μόνιμη

λύση δεν βρίσκεται. Γιατί συμβαίνει αυτό; γιατί πολλοί αναζητούν μια απλή γραμμική λύση, αντί να τη χρησιμοποιήσουν μια ολιστική προσέγγιση. Σε αυτή την περίπτωση ένας ολιστικός επαγγελματίας υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό μιας προσέγγισης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο μόνιμη λύση.

Η υγεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τόσο ενδογενείς όσο και εξωγενείς. Τα περισσότερα εμπορικά διαθέσιμα τρόφιμα είναι γεμάτα με ουσίες που το σώμα μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί, όπως τα αντιβιοτικά και οι αυξητικές ορμόνες που βρίσκονται στα κρέατα, τα συντηρητικά που βρίσκονται σε συσκευασμένα τρόφιμα και τα εντομοκτόνα και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που βρίσκονται σε συμβατικά φρούτα και λαχανικά. Το νερό περιέχει χλώριο και άλλους ρύπους, ο αέρας που αναπνέουμε είναι μολυσμένος στις περισσότερες περιοχές και είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε ηλεκτρικές και μαγνητικές ενέργειες που είναι αναπόφευκτες και μπορούν σταδιακά να καταστρέφουν την υγεία μας.

Αυτό το μάθημα εξετάζει τους παράγοντες κινδύνου που μας περιβάλλουν και συζητά τη σημασία της εκπαίδευσης του εαυτού μας, επηρεάζοντας επίσης τις κοινότητές μας για να αποφύγουμε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για την ασφάλεια και την υγεία των επόμενων γενεών.

Τα βασικά συμπτώματα και οι συνέπειες του στρες

Η επίγνωση του αντίκτυπου του στρες σε κάθε πτυχή της υγείας και της ποιότητας ζωής μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αυξήσει την πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να βελτιώσουμε την κατάσταση. Είναι ζωτικής σημασίας οι επαγγελματίες υγείας να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τους στρεσογόνους παράγοντες στους οποίους εκτίθεται ένα άτομο, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αντιμετωπίσουν το άγχος στη ζωή τους και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της ίασης.

Αυτή η ενότητα εισάγει το Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής όπως περιγράφεται από τον Hans Selye, τον πρώτο ερευνητή που επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο άγχος. Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες έρευνες που έχουν παράσχει μια λεπτομερή κατανόηση των μηχανισμών του στρες.

Το άγχος διαταράσσει τη λειτουργία των ομοιοστατικών μηχανισμών που είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση και ρύθμιση των συστημάτων μας. Οι αιτίες του στρες είναι πολυάριθμες, πολύπλοκες και σχεδόν πάντα δυσδιάκριτες ή αόρατες. Υπάρχουν πολλοί τύποι στρες, όπως το eustress, το distress και το οξειδωτικό στρες, ωστόσο η χημική διαδρομή είναι η ίδια.

Το χρόνιο στρες έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία μας με πολλούς τρόπους, παρόλο που τις περισσότερες φορές δεν προσδιορίζεται και αντιμετωπίζεται ως η κύρια ή συμβάλλουσα αιτία προβλημάτων υγείας. Πολλές καταστάσεις υγείας επηρεάζονται από το στρες ή είναι υποπροϊόν του στρες. Πριν εγκατασταθεί το άγχος στον οργανισμό ως ασθένεια, υπάρχουν πολλά σημάδια και συμπτώματα που, όταν γίνουν πλήρως κατανοητά, θα μπορούσαν ενδεχομένως και να ελεγχθούν.

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει όλα τα συστήματα του σώματος και είτε να καταστρέψει την υγεία μας είτε να κάνει τη διαδικασία επούλωσης πολύ δύσκολη. Σε αυτό το μάθημα ο μαθητής θα μάθει πώς το άγχος συνδέεται με καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, κατάθλιψη, υπέρταση και πολλά άλλα.

Στόχοι μαθήματος – Σε αυτό το μάθημα οι μαθητές θα μάθουν για αυτές τις βασικές έννοιες και όρους:

  • Ορισμός του στρες και του Συνδρόμου Γενικής Προσαρμογής (GAS)
  • Ομοιόσταση και ομοιοστατικοί μηχανισμοί
  • Τα είδη, οι αιτίες και η χημεία του στρες
  • Σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά συμπτώματα
  • Ανοσοποιητικό, νευρικό, ενδοκρινικό και κυκλοφορικό σύστημα

Χρόνιο Stress και Χρόνιες φλεγμονές

Η φλεγμονή όπως και το στρες είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού σε κάποιον ερεθισμό και είναι ένας σωτήριος αμυντικός μηχανισμός που δείχνει ότι το σύστημα μας λειτουργεί σωστά.

Όταν όμως η οξεία και άμεση αυτή αντίδραση δεν υποχωρεί τότε γίνεται χρόνια και ο οργανισμός παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει σαν συνέπεια να δημιουργηθούν πάρα πολλά χρόνια νοσήματα που τις περισσότερες φορές είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν. Πρέπει λοιπόν να γίνει κατανοητό πως οι απόλυτα φυσιολογικές και χρήσιμες αντιδράσεις του στρες και της φλεγμονής όταν γίνονται χρόνιες αποβαίνουν καταστροφικές. Πρέπει να κατανοήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς έτσι ώστε να μπορέσουμε να  αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία τους.

Οι χρόνιες φλεγμονές είναι υπεύθυνες για πληθώρα σοβαρών καταστάσεων όπως αυτοάνοσα όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα και νόσος του Crohn αλλά και αρκετές περιπτώσεις καρκίνου κλπ.

Στόχοι του μαθήματος

Κατανόηση του μηχανισμού της οξείας φλεγμονής

Συμπτώματα της φλεγμονής

Αιτίες και αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής

Πως το χρόνιο στρες και οι χρόνιες φλεγμονές είναι οι αιτίες για τα περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας

Καθηγητές