Φόρτωση Εκδηλώσεις

Ημέρες: Σαββατοκύριακο
Ημερομηνίες: 15 – 16 Ιουνίου 2024
Ώρες: 10.30π.μ. – 3.30μ.μ.

Τιμή Συμμετοχής: 150€

Έγκαιρη προεξόφληση δέκα ημέρες πριν την έναρξη του σεμιναρίου,  έκπτωση  10% άνεργοι 15%

Ελάχιστη συμμετοχή τμήματος 12 άτομα

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Πληροφορίες μαθήματος

Θιβετανική μάλαξη (Tibetan Massage)

Μάλαξη και θεραπεία με βεντούζες

Η μάλαξη από το Θιβέτ (Τibetan massage) είναι από τις παλαιότερες τεχνικές μαλάξεων που συναντούμε πάνω στη γη γι’ αυτό και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους αποκατάστασης και έχει εξέχουσα θέση στην Θιβετιανή Ιατρική.

Είναι μια εξωτερική παρέμβαση που γίνεται από ειδικούς θεραπευτές με την βοήθεια φυτικών προϊόντων και αποτελεί μέρος μιας σειράς από τεχνικές ομαλοποίησης και αποκατάστασης. Εκτός από τα συνήθη προβλήματα και δυσλειτουργίες, το Tibetan massage χρησιμοποιείται στην πατρίδα του και για μια άλλη σειρά συμπτωμάτων όπως ανησυχία, αϋπνίες, ζαλάδες, συναισθηματικές αν-ισορροπίες, μελαγχολία, κατάθλιψη κ.λ.π. όπως και στην Ινδική Ιατρική, οι Θιβετιανοί πιστεύουν ότι η μάλαξη ρυθμίζει και σταθεροποιεί τον αέρα και τη φωτιά στο σώμα και την χρησιμοποιούν με αυτήν την έννοια.

Στο Tibetan massage εκτελούνται και εφαρμόζονται κυρίως, με ειδικούς και συγκεκριμένους τρόπους 5 συγκεκριμένοι χειρισμοί: α) μεγάλου μήκους θωπείες β) ειδικές ευθύγραμμες και κυκλικές ανατρίψεις και τρίψεις γ) βαθιές ζυμώσεις δ) πιέσεις σε σημεία έντασης και σε σημεία βελονισμού ε) κρούσεις, πελεκισμοί και κινήσεις διέγερσης ( triple technique).

H μεγάλη βιολογική αξία όμως, και ο κύριος λόγος που το Tibetan massage είναι τόσο γνωστό και διαδεδομένο στον δυτικό κόσμο είναι ο συνδυασμός του με την εφαρμογή βεντουζών διαφόρων μεγεθών και υλικών κατασκευής, στο σώμα. Η τοποθέτηση και η χρήση των βεντουζών αυξάνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα ανάλογα με την δυσλειτουργία και το υλικό κατασκευής της βεντούζας. Υπάρχουν βεντούζες φτιαγμένες από γυαλί, από πλαστικό, από λάστιχο, από καουτσούκ. Επίσης βεντούζες με μαγνήτες ή με ειδικές βελόνες που τοποθετούνται σε σημεία μεσημβρινών.

Ένας έμπειρος θεραπευτής που πρόκειται να τοποθετήσει βεντούζες χρειάζεται να γνωρίζει πως θα συνδυάσει την Θιβετιανή μάλαξη με τις βεντούζες, αλλά και ποια βεντούζα πρέπει να χρησιμοποιήσει ανάλογα με τον ασθενή και την πάθηση. Επίσης χρειάζεται να έχει κατανοήσει τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις εφαρμογής των βεντουζών και όλες τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΒΕΝΤΟΥΖΩΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

  1. Όπου χρειαζόμαστε τοπική αύξηση της αιματικής ροής (οι βεντούζες πενταπλασιάζουν την ροή στην αιματική κυκλοφορία σε σχέση με την μάλαξη).
  2. Για γρηγορότερη μεταφορά οξυγόνου, θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, ορμονών και ταυτόχρονη απομάκρυνση αχρήστων ή και επιβλαβών ουσιών από τους ιστούς προς τα συστήματα απέκκρισης.
  3. Όπου χρειαζόμαστε βελτίωση της ταχύτητας αγωγής ερεθισμάτων των περιφερικών νεύρων
  4. Γενικότερα σε περιοχές των μαλακών μορίων που έχουν συρρικνωθεί ή υποστεί ήπθα σύσπαση. Οι βεντούζες θα προσφέρουν μείωση της σκληρότητας των ιστών, ελαστικότητα και χαλάρωσή τους.

Στην παραδοσιακή Ιατρική του Θιβέτ, οι βεντούζες έχουν μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών σε συνδυασμό με τη μάλαξη καθώς τοποθετούνται σε ειδικά σημεία μεσημβρινών και στην πορεία συγκεκριμένων ¨γραμμών¨ του φυσικού ή του ενεργειακού σώματος. Έτσι βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει ενδογενής ή εξωγενής τοξίνες και τονώνουν το κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα. Επίσης έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στην κυτταρίτιδα (διογκωμένος λιπώδης ιστός), σε χρόνιους πόνους και σε προβλήματα χρόνιας αυξημένης τάσης (creep φαινόμενο) στους επιφανειακούς ιστούς. Τέλος με τις βεντούζες απελευθερώνονται «κύστες ενέργειας» δηλαδή περιοχές με διαπιστωμένο αυξημένο ηλεκτρικό φορτίο που έχουν κρατηθεί στη μνήμη των κυττάρων και παγιωθεί στο σώμα. Το μυστικό είναι η ανίχνευση της «κύστης ενέργειας» και η συνειδητή διάλυσή της.

Από το μακρινό ΘΙΒΕΤ ήρθε και  στην ΕΛΛΑΔΑ μια  αυθεντική παραδοσιακή τεχνική μάλαξης που οι ίδιοι οι κάτοικοι ονομάζουν Tibetan massage. Το Tibetan massage είναι μια από τις παλαιότερες ειδικότητες μαλάξεων που συναντούμε πάνω στη γη. Πρόκειται για ήπιους και χαλαρωτικούς χειρισμούς που εφαρμόζονται σε όλο το σώμα με την βοήθεια ειδικών φυτικών λαδιών.

Επίσης σε αυτήν την ειδικότητα ο θεραπευτής χρησιμοποιεί παράλληλα βεντούζες διαφόρων ειδών και μεγεθών για το «άνοιγμα» των καναλιών και των κέντρων ενέργειας, όπως από τα πανάρχαια χρόνια οι ανατολικοί λαοί πιστεύουν. Η εφαρμογή βεντουζοθεραπείας είναι μια ειδική τεχνική που χρειάζεται προσοχή, εκπαίδευση για να αποφευχθούν οι αντενδείξεις, και υψηλό βαθμό συνείδησης.

Στην συνέχεια συγκεκριμένες κινήσεις και χειρισμοί παράγονται με αξιοπιστία και ποιότητα έτσι ώστε να επιτευχθεί συνολική βιοενεργειακή και  ψυχοσωματική απελευθέρωση (somatoemotinal release).

Καθηγητές